de geschiedenis van cine zoo­logie

Oktober 1915. Volle oorlogstijd in bezet Antwerpen. Aan het toenmalige Statieplein (nu Koningin Astridplein) opent ‘Cine Zoo­logie’. Enkele maanden eerder had het bestuur van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (de vereniging achter de Antwerpse dierentuin) beslist om filmvertoningen te organiseren.

De rijkelijk gedecoreerde feestzaal werd eerst gebruikt voor concerten, dansavonden en tentoonstellingen. Nu kreeg ze een nieuwe bestemming.

In tijden waarin zowel het dierenbestand als het aantal abonnees te lijden hadden onder de oorlog, wilde het bestuur het zijne bijdragen ’om de verveling, waarin het volk hier verkeert, af te weren’.

Cine Zoo­logie werd al snel een van de meest gerespecteerde bioscopen uit de buurt. Daarvoor zorgde de band met de hoog aangeschreven dierentuin, de verzorgde film- en concertprogrammatie en het fraaie bioscooporkest. De inkomsten uit de bioscoop hielpen de Antwerpse zoo om de moeilijke jaren van de Eerste Wereldoorlog te overbruggen.

Ook na de oorlog floreerde de zaal. In 1930 werd succesvol de omslag naar de geluidsfilm gemaakt. Midden jaren dertig ging het de zaal steeds minder voor de wind. De concurrentie in de buurt was flink toegenomen. De directie besliste om de zaal niet langer als bioscoop te exploiteren.

In 1960 werd de feestzaal afgebroken en vervangen door de Koningin Elisabethzaal. Eind 2016 opende de derde concertzaal op die plek, die ook Koningin Elisabethzaal heet, als deel van het nieuwe Elisabeth Center Antwerp. Het concert- en congrescentrum kan terugblikken op een rijk verleden.

Over het archief